12.úloha-Include

Do tejto sekcie môžete pridávať vaše otázky a problémy, ktoré máte pri riešení úloh z SWW.

12.úloha-Include

Poslaťod Aďa » Pon 05. Mar 2012 18:54:31

Nakoľko ste viacerí mali problém s 12-nástou úlohou, napíšem vám sem riešenie tejto úlohy. Svoje prípadné otázky a problémy s touto úlohou píšte do tejto časti.

12.úloha- Include

V 12.úlohe ide o to, aby sa vám vrchná lišta a submenu zobrazovalo v každej časti. Výsledok by mal vyzerať asi takto: http://xhtmlstranka.wu.cz/formatovanie/text_css.php (táto stránka patrí Peťovi Šulcovi).

1. Do priečinku, kde máte súbory menu.php, sub_xhtml.php, vložte priečinok images, kde máte obrázky vrchnej lišty.
2. Do každého priečinku vložte súbory menu.php, sub_xhtml.php, images, index.php a xhtml.php. Tieto súbory nevkladajte len do priečinku- 9. index, menu submenu a 12. include. (do priečinku č. 1. Základná kostra HTML dokumentu a priečinku č.2 Členenie dokumentu nie je potrebné vkladať tieto súbory, nakoľko nebudú uverejnené na webe.
3. Na to, aby sa vám submenu zobrazovalo správne na každej stránke je potrebné mať v CSS dokumente definované submenu. V priečinkoch už máte vytvorený CSS dokument, otvorte si ho a napíšte pod kód, ktorý tam už máte napísaný toto:
p {
color: black;
text-align: justify;
}
h1 {
color: green;
}

.menu {
color: #660000;
text-decoration: none;
font-size: 16px;
font-weight: 900;
}
.submenu {
float: left;
width: 150px;
background-color: #EFEFFF;
border-right-style: solid;
border-right-width: 1px;
border-bottom-style: solid;
border-bottom-width: 1px;
text-align: center;
padding-top: 12px;
padding-bottom: 12px;
}
.sub {
color: #000080;
text-decoration: none;
font-size: 14px;
font-weight: 400;
line-height:20px;
}
.hlavna {
margin-left: 165px;
float: left;
width: 600px;
}

Kód, ktorý máte prepísať je zvýraznený tučným písmom. Tento kód prepíšte do každého CSS dokumentu.
4. Do každého súboru definujte triedu "hlavna". Definujete ju príkazom <div class="hlavna">. Pozor! Triedu "hlavna" definujte len v súboroch, kde máte písaný zdrojový kód web stránky. Ukážem vám príklad, ako to má vyzerať. Ja vám to ukážem na súbore text.php, ktorý mám v priečinku 3. Kaskádové štýly CSS. Kód vyzerá následovne:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />
<title>Členenie dokumentu</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styly.css">
</head>
<body>
<?php

Include "menu.php";
include "sub_xhtml.php";

?>
<div class="hlavna">
<h1 style="text-align:left;color:red">Toto je nadpis úrovne 1</h1>
<h2 style=.....atď.

Kód, ktorý máte prepísať je opäť zvýraznený tučným písmom. Triedu "hlavna" píšete hneď po príkaze PHP. Takýmto spôsobom definujete triedu "hlavna" v každom súbore (nezabúdajte na to, že triedu definujete len v súboroch, kde máte písaný zdrojový kód web stránky, čiže v priečinku 3. Kaskádové štýly CSS to bude súbor s názvom text.php, v priečinku 5. Vkladanie obrázkov, to bude súbor s názvom obrazky.php, atď.). Tento kód píšete v priečinkoch 3,5,6,7,8. V priečinkoch 1,2,4 to nie je potrebné, ale ak chcete, tak ju tam môžte definovať. V priečinku č. 9. index, menu, submenu by ste túto triedu mali mať definovanú.

5. Po všetkých týchto úpravách by sa vám vaša web stránka mala zobrazovať správne. :-)

Dúfam, že som nezabudla na nič. Ak vám to predsa len nepôjde, tak napíšte do tohto fóra, ale ešte predtým nad tým skúste trochu pouvažovať a možno aj sami prídete na to, prečo vám to nefunguje. Veľa šťastia. :-)

PS: NEOTRAVUJTE PEŤA ŠULCA. NA VŠETKY VAŠE OTÁZKY BUDE ODPOVEDAŤ TU!!!
Obrázok užívateľa
Aďa
Administrátor

Re: 12.úloha-Include

Poslaťod Kalina Jaro » Pia 16. Mar 2012 13:56:15

no seruz...žéééééééééé stále to neviem spravit...ale pokúsim sa na tejto hodine to spravit :D
Kalina Jaro

Poslaťod Kalina Jaro » Str 21. Mar 2012 11:18:41

už som to spravil minule...teraz s plním nadšením a odhodlaním sa vrhám na dalšie úlohy :D len mi nejde sa pripojit na server...:D v tej endore ludia asi primoc fetujú :D
Kalina Jaro

Poslaťod Aďa » Str 21. Mar 2012 16:48:29

Choď na stránku endora.cz a prihlás sa tam. Ak sa ti tam dá prihlásiť, znamená to, že chyba je na tvojej strane, t.z., že si zle zadal údaje. Choď na svoj e-mail a skopíruj svoje prihlasovacie údaje buď do programu Filezilla alebo Total Commander. Ak ti to stále nepôjde, napíš sem.
Obrázok užívateľa
Aďa
Administrátor

Poslaťod MartinRozinaj » Pon 26. Mar 2012 16:15:42

Zdravím :) Ja by som potreboval pomôcť so stránkou lebo na mojej doméne som nebol viac ako mesiac tak mi ju zrušili a keď som si vytvoril novú doménu a všetko tam zase nahodil cez filezilu tak mi to nešlo neviem prečo dal som tam všetko ako predtým aj index.php aj index.html,vlastne som tam skopíroval celú 9. úlohu a stále mi to nejde.
MartinRozinaj

Poslaťod Aďa » Uto 27. Mar 2012 19:33:12

MartinRozinaj píše:Zdravím :) Ja by som potreboval pomôcť so stránkou lebo na mojej doméne som nebol viac ako mesiac tak mi ju zrušili a keď som si vytvoril novú doménu a všetko tam zase nahodil cez filezilu tak mi to nešlo neviem prečo dal som tam všetko ako predtým aj index.php aj index.html,vlastne som tam skopíroval celú 9. úlohu a stále mi to nejde.

Ahoj,

Predpokladám, že toto je tvoja stránka: martin1.6f.sk
Zobrazuje sa ti text Apache HTTP Server, to znamená, že server je správny. 12.úloha- include patrí pod PHP, preto by si mal mať všetky súbory, ktoré si dával na web stránku v PHP. Ty si napísal, že si tam pridával aj index.html, a to je zle. Pridaj tam všetky úlohy, ktoré majú príponu .php a malo by ti to ísť. :)
Obrázok užívateľa
Aďa
Administrátor

Poslaťod MartinRozinaj » Uto 27. Mar 2012 20:50:27

No ja som to vyriešil tak,že som si spravil novú doménu cez ic.cz a tam mi to hned hodilo ale ak sa vám niekomu dá pozrite sa nato lebo mi to nejako nefunguje toto je stránka martinr11.ic.cz lebo v tedy mi tam šli aj tie odkazy a všetky tie somarinky čo sme tam nahadzovali aj to členenie textu a tak a teraz mi to nejde neviem prečo nič som tam nemenil a zrazu mi to nejde.
MartinRozinaj

Poslaťod Aďa » Uto 27. Mar 2012 21:24:33

Prosím ta, pošli mi všetky tvoje vyriešené úlohy na e-mail. Pozriem sa v čom máš chybu a dám ti vedieť na e-mail aj do fóra.
Obrázok užívateľa
Aďa
Administrátor

Poslaťod MartinRozinaj » Str 28. Mar 2012 18:35:30

Zajtra ti to pošlem lebo si to musim skopčiť zo school :D ešte sa skúsim pozrieť kde je chyba a ak nič tak ti to pošlem :)
MartinRozinaj

Poslaťod šulo » Štv 29. Mar 2012 16:12:22

Maťo, na tej stránke (martinr11.ic.cz) sa ti to zobrazuje divne preto, lebo ti tam chýba súbor index.php. Preto ti to tak divne zobrazuje - je to vlastne výpis adresára. Takže do koreňového adresára musíš dať súbor index.php. A ďalej som si všimol že ti tam chýba sub_xhtml.php aj menu.php - tieto súbory musíš nakopírovať do jednotlivých priečinkov.
Obrázok užívateľa
šulo

Ďalší

Späť na Riešenie úloh z SWW

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia